PSPR Aktualności
Aktualności

Wystąpienie Prezesa Jerzego Safadera podczas konferencji " Systemy jakości i dobre praktyki w branży rybackiej " na targach Grune Woche w Berlinie

Wystąpienie Prezesa Jerzego Safadera podczas konferencji " Systemy jakości i dobre praktyki w branży rybackiej"

na targach Grune Woche w Berlinie 17-18 stycznia 2014 r.

Konferencja przygotowana jest przez Organizację Producentów Ryb Jesiotrowatych pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Tematem wystąpienia Prezesa Jerzego Safadera jest " Przetwórstwo ryb- systemy bezpieczeństwa żywności i problemy z tym związane"

Zainteresowanych tematem zachęcamy do przeczystania wystąpienia (w załączniku).

 

TARGI FOOD-TO-GO 5-6.02.2014 r. Gdańsk

TARGI FOOD-TO-GO 5-6 LUTY 2014 r. GDAŃSK

IV TARGI WYPOSAŻENIA I PRODUKTÓW DLA GASTRONOMII

Organizatorem targów jest firma easy Fairs , lider w organizacji targów branżowych w Europie.

Targi FOOD-TO-GO to wydarzenie , które na stałe wpisało się w kalendarz największych imprez gastronomicznych w branży.

Profil wystawców:

  • Urządzenia i wyposażenie dla gastronomii, lodziarni i pizzerii
  • Maszyny pakujące i opakowania do dań na wynos
  • Produkty i półprodukty spożywcze
  • Dodatki do dań
  • Przyczepy i urządzenia mobilne dla gastronomii
  • Środki higieny i systemy utrzymania czystości.

Nowością tegorocznej edycji będzie Strefa DESEROWE INSPIRACJE, do której organizatorzy zapraszają producentów i dystrybutorów:

  • Urządzeń dla cukierni i lodziarni
  • Urządzeń do produkcji lodów, jogurtów mrożonych , wafli do lodów
  • Koncentratów smakowych i dodatków do lodów
  • Dodatków piekarskich i cukierniczych
  • Dekoracji i galanterii cukierniczej.

IV edycja targów FOOD-TO-GO kontunuuje temat nietolerancji glutenu oraz braku odpowiedniego menu w restauracjach dla osób na diecie bezglutenowej.

Patronem merytorycznym wydarzenia zostało Polskie Stowarzyszenia Osób z Celiaklią i Na Diecie Bezglutenowej.

Nie zabraknie również Strefy Produktów Regionalnych, która z pewnością zachwyci swoimi wyjątkowymi smakami  i zainspiruje odwiedzających.

Nieodłącznym elementem targów easyFairs są seminaria learnShop , które stanowią wartościowe źródło wiedzy o branży oraz wgląd w najnowsze trendy technologiczne. Goście targów dowiedzą się jak dostosować ofertę do wzrastających standardów.

Goście specjalni wydarzenia:

Małgorzata Weber - Mistrzyni Karmelarstwa Artystycznego , specjalista "stylu angielskiego", autorka podręczników "Pomysły i sposoby na dekoracje tortów" i "Od pomysłu do realizacji".

Jola Słoma & Mirek Trymbulak - autorzy książek kucharskich oraz 12 serii programu kulinarnego ATELIER SMAKU na antenie Kuchni+

Do udziału w targach organizatorzy zapraszają w szczególności:

  • Właścicieli, managerów restauracji, lokali gastronomicznych , barów sałatkowych , kanapkowych, kebab barów, pizzerii
  • Właścicieli cukierni, loddziarni, kawiarni
  • Dyrektorów zarządzających , przedstawicieli ds zakupów firm cateringowych , firm zapewniających jedzenie na imprezach masowych, sieci "jedzenie na wynos"
  • Managerów i właścicieli hoteli, pensjonatów
  • Przedstawicieli sieci stacji benzynowych oferujących usługi gastronomiczne
  • Przedstawicieli dystrybutorów gastronomicznych
  • Osób planujących sezonową działalność nad morzem
  • Producentów i dystrybutorów produktów bezglutenowych.

Szczegóły na temat wydarzenia na www.easyfairs.com/pl.

Organizatorzy targów:

easyFairs Poland Sp. z o.o.

Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.

Kontakt:

Anna Przyborowska

Specjalista ds organizacji targów

tel.+48 12 651 95 32, tel.kom. +48 509 926 679

Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.

Godziny otwarcia targów :

Środa, 5 lutego 2014 r., 10:00-16:30

Czwartek , 6 lutego 2014 r. , 10:00-15:30

 

 

 

Propozycja restrukturyzacji polskiej floty bałtyckiej

Propozycja restrukturyzacji polskiej floty bałtyckiej

W załączeniu przedstawiamy Państwu propozycję restrukturyzacji polskiej floty bałtyckiej , którą przesłaliśmy do Pana Kazimierza Plocke Sekretarza Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Zachęcamy do lektury

 

USTALONO MOŻLIWOŚCI POŁOWOWE DLA MORZA BAŁTYCKIEGO NA 2014 r.

Ustalono możliwości połowowe dla Morza Bałtyckiego na 2014 r.

Podczas posiedzenia Rady Ministrów UE, które odbywało się 17.10 w Luksemburgu, ministrowie państw UE osiągnęli porozumienie polityczne w sprawie możliwości Morza Bałtyckiego na rok 2014.

Zostały ustalone całkowice dopuszczalne połowy tzw.TAC/kowty połowowe dla śledzia , szprota, gładzicy, łososia oraz dorsza. Ponadto dla dorsza ustalono również dopuszczalny nakład połowowy tzw. dni na morzu.

Ustalenia zostały dokonane w oparciu o propozycje przygotowane przez Komisję Europejską, z uwzględnieniem doradztwa naukowego przygotowanego przez Międzynarodową Radę Badań Morza (ICES) oraz opinii Komitetu Naukowo-Technicznego i Ekonomicznego ds. Rybołówstwa (STECF).

Jak wskazuje doradztwo naukowe poprawił się stan śledzia basenu centralnego i dorsza stada wschodniego, co pozwoli na wzrost połowów tych gatunków w przyszłym roku. Natomiast stan stad łososia, dorsza stada zachodniego , szprota i śledzia zachodniego wymagał ustalenia niższych kwot.

W porównaniu do kwot obowiązujących w roku bieżącym , na rok 2014 ustalono wzrost kwot dla stada śledzia centralnego (+25%), dorsza stada wschodniego ( +7%) . Natomiast , ustalono niższe kwoty połowowe dla szprota (- 4%), śledzia zachodniego (-23%), dorsza zachodniego (-15%).

Kwota połowowa gładzicy pozostała na poziomie z roku 2013.

Poniżej dane przedstawiające poziom kwot połowowych dla Morza Bałtyckiego ustalonych dla Polski (ilość łososia w sztukach, pozostałe gatunki w tonach).

Gatunek            Podobszary ICES            Kwoty połowowe  2013                 Kwoty połowowe  2014 r.

Śledź                     22-24                                    3357                                                   2570

Śledź                 25-27, 28.2, 29 i 32                  22468                                                 28085

Szprot                    22-32                                 73392                                                 70456

Gładzica                  22-32                                     511                                                     511

Łosoś                     22-31                                  6857   szt                                          6701 szt

Dorsz                     22-24                                  2341                                                  1990

Dorsz                     25-32                                 16285                                                 17440

 

Targi POLFISH

Targi POLFISH odbyły się w tym roku w dniach 22-24 Maja 2013 roku w Centrum Wystawienniczo-Kongresowym AmberExpo w Gdańsku.

Polskie Stowarzyszenie Przetwórców Ryb również w nich uczestniczyło. Posiadaliśmy swoje stoisko, na którym prócz informacji o Stowarzyszeniu można było również otrzymać foldery reklamowe naszych Członków. Stoisko służyło również wszystkim zainteresowanym Członkom PSPR jako miejsce do spotkań ze swoimi klientami, dostawcami - obecnymi bądź potencjalnymi kooperantami.

Więcej…
 

Konferencja + Walne Zgromadzenie, Darłówko Zachodnie 10-12.05.2013

Witamy!

W dniach 10-12 maja 2013 r. odbyło się Walne Zgromadzenie Członków PSPR, podczas którego w dniu 11 maja przeprowadzono konferencję "Wyzwania dla Branży Rybnej w Aspekcie Nowych Regulacji Prawnych".

W pierwszym dniu spotkania zwołany został Zarząd PSPR, podczas gdy liczni goście docierali na miejsce spotkania tj. Hotel Lidia w Darłówku Zachodnim.

Następnie, podczas wieczoru poprzedzającego konferencję, odbył się konkurs o "Zakręcony Puchar Prezesa PSPR" w grze w kręgle.Zwycięzcy zostali nagrodzeni podczas oficjalnego bankietu w dniu następnym:

1 miejsce: Bogusław Kowalski, Graal

2 miejsce: Marek Zakrzewski, TPR

3 miejsce: Jerzy Mazur, Friedrichs Polska

 

Więcej…
 

Spotkanie kooperacyjne POLFISH 2013

Podczas Międzynarodowych Targów Przetwórstwa i Produktów Rybnych w dniu 23 maja 2013r. w Gdańsku odbędzie się giełda kooperacyjna. Będzie to okazja do nawiązania kontaktów zagranicznych. Udział bezpłatny.

Bliższe informacje w linku podanym poniżej oraz w biurze PSPR:

http://www.zsrg.szczecin.pl/news/pl/spotkania-kooperacyjne-targi-polfish-2013

W załączniku przesyłamy formularz zgłoszeniowy.

Załączniki:
Pobierz (Polfish-BE-registration-form-1.doc)Polfish-BE-registration-form-1.doc[ ]71 Kb
 

KONFERENCJA "WYZWANIA DLA BRANŻY RYBNEJ W ASPEKCIE NOWYCH REGULACJI PRAWNYCH"

Szanowni Państwo,


Serdecznie zapraszamy na kolejną -  Konferencję 'Wyzwania dla branży rybnej w aspekcie nowych regulacji prawnych"
Konferencja pod honorowym patronatem i z udziałem Pana Kazimierza Plocke - Wiceministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

W tym roku spotykamy się w dniach 10-12 Maja 2013 r.  w hotelu LIDIA  w Darłówku Zachodnim http://www.hotel-lidia.pl
Konferencja odbędzie się 11 maja 2013 r. w sobotę.

Chcielibyśmy, aby nasze coroczne spotkania były "świętem przetwórców i ludzi związanych z  branżą rybną" ,  czasem wymiany poglądów , poszerzania wiedzy i nawiązywania kontaktów towarzyskich.

Spotykamy się 10 maja 2013 r. po południu - członków PSPR i nierzeszonych zapraszamy na 18.30 na spotkanie integracyjne , na którym rozpoczynamy Zakręcony turniej (bowlingowy) o puchar Prezesa PSPR (liczymy na zgłoszenia chętnych) oraz konkurs na najlepszy produkt rybny zaprezentowany przez Państwa. Prezentowane produkty oceni niezależna komisja . Dla najlepszych przewidziane są nagrody.


11  maja 2013 r. od rana do popołudnia proponujemy Państwu konferencję  szkoleniową- zachęcamy do udziału również pracowników z Państwa firm.

W ramach opłaty za konferencję gwarantujemy obiad, kawę, herbatę, napoje podczas przerw kawowych, materiały po konferencji roześlemy drogą mailową.
W sobotni  wieczór odbędzie się  uroczysta kolacja dla członków PSPR , zaproszonych gości i prelegentów, podczas której zostaną wręczone odznaki honorowe "Zasłużony dla Rolnictwa " dla zasłużonych dla branży, ogłosimy wyniki konkursu i turnieju, pojawią się tam również inne atrakcje.

Do domów rozjeżdżamy się w niedzielę po śniadaniu...
Większość prezentacji, które przedstawione będą podczas konferencji, otrzymacie Państwo drogą mailową po  konferencji, część z nich opublikujemy również na stronie.
Jak co roku mamy również partnerów - sponsorów naszego spotkania .
W tym roku są to firmy:

ECOLAB KRAKÓW


DIVERSEY WARSZAWA



PUH ZDUNEK Sp. z o.o. jest  Autoryzowanym Dealerem Samochodów Nowych Renault na terenie Trójmiasta.




Firmy zaprezentują swoje produkty podczas spotkania.

Ze względów organizacyjnych uprzejmie prosimy o potwierdzenie udziału do dnia 26 kwietnia 2013 r. na załączonym formularzu.
W przypadku pytań prosimy o kontakt z biurem.

Zapraszamy !

Załączniki:
Pobierz (Program konferencji.pdf)Program konferencji.pdf[ ]254 Kb
 

Życzenia Wielkanocne

Szanowni Państwo,

Z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych

najserdeczniejsze życzenia

zdrowia, radości,  wiosennego słońca oraz

otymizmu i nadziei na lepszą przyszłość

składają

Zarząd i pracownicy biura PSPR


 

 

Nowi Członkowie

Szanowni Państwo,

Miło nam powitać kolejnych Członków Polskiego Stowarzyszenia Przetwórców Ryb:

 

KiM s.c. & Fishpro Sp. z o.o.

- Firma specjalizuje sie w przerobie ryb morskich i słodkowodnych oraz ich sprzedaży na rynku polskim i europejskim.

www.polfish.pl

 

Mentor S.A.

- Firma jest brokerem ubezpieczeniowym działającym na rynku od 1994 roku, który osiągnął status wiodącego brokera ubezpieczeniowego.

www.mentor.pl

 

Witamy !

 

Wydział Promocji Handlu i Inwestycji Ambasady RP w Kairze

Wydział Promocji Handlu i Inwestycji Ambasady RP w Kairze uprzejmie zaprasza polskie firmy branży technologii/maszyn przetwórstwa spożywczego oraz producentów żywności Państwa regionu, zainteresowane eksportem produktów na rynek Egiptu, do udziału w nieodpłatnej promocji na stoisku własnym Wydziału podczas XI edycji międzynarodowych targów FoodTech 2013 dla branży przemysłu spożywczego, żywności i opakowań w Kairze w dniach 2 – 4 maja 2013 r.

WPHI w Kairze uprzejmie prosi o spowodowanie przekazania firmom branży technologii/maszyn przetwórstwa spożywczego i producentów żywności Państwa organizacji  załączonej informacji – zaproszenia do udziału w promocji na stoisku własnym Wydziału. Jednocześnie przesyłamy uprzejmie  w załączeniu dla Państwa wiadomości i wykorzystania informacje dot. rynku produkcji żywności i napojów oraz branży rolno – spożywczej w Egipcie. Informujemy uprzejmie, iż do dyspozycji Państwa i firm krajowych WPHI w Kairze udostępnia na stronie internetowej www.cairo.trade.gov.pl   infomacje bieżące, a w Przewodniku branżowym http://cairo.trade.gov.pl/pl/PrzewodnikporynkuEgipt  opracowania branżowe dot. rynku Egiptu.

Szczegóły w załączniku.

 

DZIEŃ KOBIET

W dniu Święta Wszystkich Pań, Dnia Kobiet

Składamy najserdeczniejsze życzenia szczęścia

zdrowia, pomyślności, radości, uśmiechu

wszystkim Kobietom pracującym w branży

przetwórstwa rybnego !

 

Zarząd PSPR

 

Zachodniopomorskie Stowarzyszenie Rozwoju Gospodarczego

Polskie Stowarzyszenie Przetwórców Ryb nawiązało współpracę z Zachodniopomorskim Stowarzyszeniem Rozwoju Gospodarczego. W związku z tym, będziemy otrzymywać zagraniczne oferty współpracy dla branży rybnej.

Zachęcamy również Państwa do bezpłatnej rejestracji:

http://zsrg.szczecin.pl/pl/wspolpraca-handlowa

Z poważaniem

Biuro PSPR

 

Targi Food-To-Go 2013

Polskie Stowarzyszenie Przetwórców Ryb uczestniczyło w dniach 5-6 luty 2013 roku w targach Food-To-Go w Gdańsku.

Posiadaliśmy własne stoisko, które otrzymaliśmy bezpłatnie. Stoisko zawierało katalogi Stowarzyszenia oraz foldery reklamowe naszych Członków.

Więcej…
 

Targi FOOD-to-GO

Coraz mniej czasu pozostało do rozpoczęcia III edycji Targów dla Gastronomii, Lodziarni, Pizzerii, Barów Szybkiej Obsługi i Cateringu FOOD-to-GO, które odbędą się 5-6 lutego 2013r. w jednym z najnowocześniejszych obiektów w Polsce - Hali Amber EXPO w Gdańsku.

 

Dlatego już dziś zachęcamy wszystkie osoby związane z gastronomią do REJESTRACJI ON-LINE , która uprawnia do bezpłatnego udziału w targach.

Więcej…
 

Wesołych Świąt !

Szanowni Państwo,
Pogodnych i radosnych Świąt Bożego Narodzenia
oraz sukcesów i pomyślności
w nadchodzącym Nowym Roku

życzy
Zarząd PSPR, Agnieszka Strach oraz Artur Kiner
Polskie Stowarzyszenie Przetwórców Ryb

 

Prezentacja IJHARS

Szanowni Państwo,

W poniższych plikach zamieszczamy prezentacje z konferencji 26.10.2012.

Zapraszamy do lektury.

Załączniki:
Pobierz (Prezentacja  26.10.12.pdf)Prezentacja 26.10.12.pdf[ ]901 Kb
Pobierz (Prezentacja IJHARS.ppt)Prezentacja IJHARS.ppt[ ]23700 Kb
 

TVP Szczecin

Uprzejmie informujemy, iż w 3.11.2012 tj. w sobotę o godzinie 8:00 w programie "EUROFARMER" zostanie pokazana relacja z konferencji w Kołobrzegu.

Materiał ten będzie również dostępny w przyszłym tygodniu na stronie www.pspr.pl.

Zapraszamy!

 

Witamy nowych Członków

Jest nam niezmiernie miło poinformować, iż grono Członków Polskiego Stowarzyszenia Przetwórców Ryb powiększyło się o następujące firmy:

- Marel - światowy dostawca zaawansowanych urządzeń, systemów i usług do przetwórstwa drobiu, ryb, mięsa czerwonego oraz dalszego przetwórstwa

- Piotrex - lokalne przedsiębiorstwo oferujące ryby świeże i mrożone oraz mrożenie ryb.

 

Serdecznie Witamy !

 

I po konferencji...

Z satysfakcją informujemy, iż Konferencja „Optymalizacja współpracy pomiędzy sanitarnymi instytucjami kontrolnymi a przetwórcami w przetwarzaniu, imporcie i eksporcie produktów rybołówstwa”, która odbyła się 26.10.2012 w Kołobrzegu, zakończyła się pełnym sukcesem.

Więcej…
 


Strona 2 z 3