PSPR Aktualności
Aktualności

Wystpienie Prezesa Jerzego Safadera podczas konferencji " Systemy jakoci i dobre praktyki w brany rybackiej"

na targach Grune Woche w Berlinie 17-18 stycznia 2014 r.

Konferencja przygotowana jest przez Organizacj Producentw Ryb Jesiotrowatych pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Tematem wystpienia Prezesa Jerzego Safadera jest " Przetwrstwo ryb- systemy bezpieczestwa ywnoci i problemy z tym zwizane"

Zainteresowanych tematem zachcamy do przeczystania wystpienia (w zaczniku).

 

TARGI FOOD-TO-GO 5-6 LUTY 2014 r. GDASK

IV TARGI WYPOSAENIA I PRODUKTW DLA GASTRONOMII

Organizatorem targw jest firma easy Fairs , lider w organizacji targw branowych w Europie.

Targi FOOD-TO-GO to wydarzenie , ktre na stae wpisao si w kalendarz najwikszych imprez gastronomicznych w brany.

Profil wystawcw:

  • Urzdzenia i wyposaenie dla gastronomii, lodziarni i pizzerii
  • Maszyny pakujce i opakowania do da na wynos
  • Produkty i pprodukty spoywcze
  • Dodatki do da
  • Przyczepy i urzdzenia mobilne dla gastronomii
  • rodki higieny i systemy utrzymania czystoci.

Nowoci tegorocznej edycji bdzie Strefa DESEROWE INSPIRACJE, do ktrej organizatorzy zapraszaj producentw i dystrybutorw:

  • Urzdze dla cukierni i lodziarni
  • Urzdze do produkcji lodw, jogurtw mroonych , wafli do lodw
  • Koncentratw smakowych i dodatkw do lodw
  • Dodatkw piekarskich i cukierniczych
  • Dekoracji i galanterii cukierniczej.

IV edycja targw FOOD-TO-GO kontunuuje temat nietolerancji glutenu oraz braku odpowiedniego menu w restauracjach dla osb na diecie bezglutenowej.

Patronem merytorycznym wydarzenia zostao Polskie Stowarzyszenia Osb z Celiakli i Na Diecie Bezglutenowej.

Nie zabraknie rwnie Strefy Produktw Regionalnych, ktra z pewnoci zachwyci swoimi wyjtkowymi smakami i zainspiruje odwiedzajcych.

Nieodcznym elementem targw easyFairs s seminaria learnShop , ktre stanowi wartociowe rdo wiedzy o brany oraz wgld w najnowsze trendy technologiczne. Gocie targw dowiedz si jak dostosowa ofert do wzrastajcych standardw.

Gocie specjalni wydarzenia:

Magorzata Weber - Mistrzyni Karmelarstwa Artystycznego , specjalista "stylu angielskiego", autorka podrcznikw "Pomysy i sposoby na dekoracje tortw" i "Od pomysu do realizacji".

Jola Soma & Mirek Trymbulak - autorzy ksiek kucharskich oraz 12 serii programu kulinarnego ATELIER SMAKU na antenie Kuchni+

Do udziau w targach organizatorzy zapraszaj w szczeglnoci:

  • Wacicieli, managerw restauracji, lokali gastronomicznych , barw saatkowych , kanapkowych, kebab barw, pizzerii
  • Wacicieli cukierni, loddziarni, kawiarni
  • Dyrektorw zarzdzajcych , przedstawicieli ds zakupw firm cateringowych , firm zapewniajcych jedzenie na imprezach masowych, sieci "jedzenie na wynos"
  • Managerw i wacicieli hoteli, pensjonatw
  • Przedstawicieli sieci stacji benzynowych oferujcych usugi gastronomiczne
  • Przedstawicieli dystrybutorw gastronomicznych
  • Osb planujcych sezonow dziaalno nad morzem
  • Producentw i dystrybutorw produktw bezglutenowych.

Szczegy na temat wydarzenia na www.easyfairs.com/pl.

Organizatorzy targw:

easyFairs Poland Sp. z o.o.

Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.

Kontakt:

Anna Przyborowska

Specjalista ds organizacji targw

tel.+48 12 651 95 32, tel.kom. +48 509 926 679

Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.

Godziny otwarcia targw :

roda, 5 lutego 2014 r., 10:00-16:30

Czwartek , 6 lutego 2014 r. , 10:00-15:30

 

Propozycja restrukturyzacji polskiej floty batyckiej

W zaczeniu przedstawiamy Pastwu propozycj restrukturyzacji polskiej floty batyckiej , ktr przesalimy do Pana Kazimierza Plocke Sekretarza Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Zachcamy do lektury

 

Ustalono moliwoci poowowe dla Morza Batyckiego na 2014 r.

Podczas posiedzenia Rady Ministrw UE, ktre odbywao si 17.10 w Luksemburgu, ministrowie pastw UE osignli porozumienie polityczne w sprawie moliwoci Morza Batyckiego na rok 2014.

Zostay ustalone cakowice dopuszczalne poowy tzw.TAC/kowty poowowe dla ledzia , szprota, gadzicy, ososia oraz dorsza. Ponadto dla dorsza ustalono rwnie dopuszczalny nakad poowowy tzw. dni na morzu.

Ustalenia zostay dokonane w oparciu o propozycje przygotowane przez Komisj Europejsk, z uwzgldnieniem doradztwa naukowego przygotowanego przez Midzynarodow Rad Bada Morza (ICES) oraz opinii Komitetu Naukowo-Technicznego i Ekonomicznego ds. Rybowstwa (STECF).

Jak wskazuje doradztwo naukowe poprawi si stan ledzia basenu centralnego i dorsza stada wschodniego, co pozwoli na wzrost pooww tych gatunkw w przyszym roku. Natomiast stan stad ososia, dorsza stada zachodniego , szprota i ledzia zachodniego wymaga ustalenia niszych kwot.

W porwnaniu do kwot obowizujcych w roku biecym , na rok 2014 ustalono wzrost kwot dla stada ledzia centralnego (+25%), dorsza stada wschodniego ( +7%) . Natomiast , ustalono nisze kwoty poowowe dla szprota (- 4%), ledzia zachodniego (-23%), dorsza zachodniego (-15%).

Kwota poowowa gadzicy pozostaa na poziomie z roku 2013.

Poniej dane przedstawiajce poziom kwot poowowych dla Morza Batyckiego ustalonych dla Polski (ilo ososia w sztukach, pozostae gatunki w tonach).

Gatunek Podobszary ICES Kwoty poowowe 2013 Kwoty poowowe 2014 r.

led 22-24 3357 2570

led 25-27, 28.2, 29 i 32 22468 28085

Szprot 22-32 73392 70456

Gadzica 22-32 511 511

oso 22-31 6857 szt 6701 szt

Dorsz 22-24 2341 1990

Dorsz 25-32 16285 17440

 

Targi POLFISH

Targi POLFISH odbyy si w tym roku w dniach 22-24 Maja 2013 roku w Centrum Wystawienniczo-Kongresowym AmberExpo w Gdasku.

Polskie Stowarzyszenie Przetwrcw Ryb rwnie w nich uczestniczyo. Posiadalimy swoje stoisko, na ktrym prcz informacji o Stowarzyszeniu mona byo rwnie otrzyma foldery reklamowe naszych Czonkw. Stoisko suyo rwnie wszystkim zainteresowanym Czonkom PSPR jako miejsce do spotka ze swoimi klientami, dostawcami - obecnymi bd potencjalnymi kooperantami.

Więcej…
 

Witamy!

W dniach 10-12 maja 2013 r. odbyo si Walne Zgromadzenie Czonkw PSPR, podczas ktrego w dniu 11 maja przeprowadzono konferencj "Wyzwania dla Brany Rybnej w Aspekcie Nowych Regulacji Prawnych".

W pierwszym dniu spotkania zwoany zosta Zarzd PSPR, podczas gdy liczni gocie docierali na miejsce spotkania tj. Hotel Lidia w Darwku Zachodnim.

Nastpnie, podczas wieczoru poprzedzajcego konferencj, odby si konkurs o "Zakrcony Puchar Prezesa PSPR" w grze w krgle.Zwycizcy zostali nagrodzeni podczas oficjalnego bankietu w dniu nastpnym:

1 miejsce: Bogusaw Kowalski, Graal

2 miejsce: Marek Zakrzewski, TPR

3 miejsce: Jerzy Mazur, Friedrichs Polska

Więcej…
 

Spotkanie kooperacyjne POLFISH 2013

Podczas Midzynarodowych Targw Przetwrstwa i Produktw Rybnych w dniu 23 maja 2013r. w Gdasku odbdzie si gieda kooperacyjna. Bdzie to okazja do nawizania kontaktw zagranicznych. Udzia bezpatny.

Blisze informacje w linku podanym poniej oraz w biurze PSPR:

http://www.zsrg.szczecin.pl/news/pl/spotkania-kooperacyjne-targi-polfish-2013

W zaczniku przesyamy formularz zgoszeniowy.

Załączniki:
Pobierz (Polfish-BE-registration-form-1.doc)Polfish-BE-registration-form-1.doc[ ]71 Kb
 

Szanowni Pastwo,


Serdecznie zapraszamy na kolejn - Konferencj 'Wyzwania dla brany rybnej w aspekcie nowych regulacji prawnych"
Konferencja pod honorowym patronatem i z udziaem Pana Kazimierza Plocke - Wiceministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

W tym roku spotykamy si w dniach 10-12 Maja 2013 r. w hotelu LIDIA w Darwku Zachodnim http://www.hotel-lidia.pl
Konferencja odbdzie si 11 maja 2013 r. w sobot.

Chcielibymy, aby nasze coroczne spotkania byy "witem przetwrcw i ludzi zwizanych z bran rybn" , czasem wymiany pogldw , poszerzania wiedzy i nawizywania kontaktw towarzyskich.

Spotykamy si 10 maja 2013 r. po poudniu - czonkw PSPR i nierzeszonych zapraszamy na 18.30 na spotkanie integracyjne , na ktrym rozpoczynamy Zakrcony turniej (bowlingowy) o puchar Prezesa PSPR (liczymy na zgoszenia chtnych) oraz konkurs na najlepszy produkt rybny zaprezentowany przez Pastwa. Prezentowane produkty oceni niezalena komisja . Dla najlepszych przewidziane s nagrody.


11 maja 2013 r. od rana do popoudnia proponujemy Pastwu konferencj szkoleniow- zachcamy do udziau rwnie pracownikw z Pastwa firm.

W ramach opaty za konferencj gwarantujemy obiad, kaw, herbat, napoje podczas przerw kawowych, materiay po konferencji rozelemy drog mailow.
W sobotni wieczr odbdzie si uroczysta kolacja dla czonkw PSPR , zaproszonych goci i prelegentw, podczas ktrej zostan wrczone odznaki honorowe "Zasuony dla Rolnictwa " dla zasuonych dla brany, ogosimy wyniki konkursu i turnieju, pojawi si tam rwnie inne atrakcje.

Do domw rozjedamy si w niedziel po niadaniu...
Wikszo prezentacji, ktre przedstawione bd podczas konferencji, otrzymacie Pastwo drog mailow po konferencji, cz z nich opublikujemy rwnie na stronie.
Jak co roku mamy rwnie partnerw - sponsorw naszego spotkania .
W tym roku s to firmy:

ECOLAB KRAKW


DIVERSEY WARSZAWA



PUH ZDUNEK Sp. z o.o. jest Autoryzowanym Dealerem Samochodw Nowych Renault na terenie Trjmiasta.




Firmy zaprezentuj swoje produkty podczas spotkania.

Ze wzgldw organizacyjnych uprzejmie prosimy o potwierdzenie udziau do dnia 26 kwietnia 2013 r. na zaczonym formularzu.
W przypadku pyta prosimy o kontakt z biurem.

Zapraszamy !

Załączniki:
Pobierz (Program konferencji.pdf)Program konferencji.pdf[ ]254 Kb
 

Szanowni Pastwo,

Z okazji zbliajcych si wit Wielkanocnych

najserdeczniejsze yczenia

zdrowia, radoci, wiosennego soca oraz

otymizmu i nadziei na lepsz przyszo

skadaj

Zarzd i pracownicy biura PSPR


 

Szanowni Pastwo,

Mio nam powita kolejnych Czonkw Polskiego Stowarzyszenia Przetwrcw Ryb:

KiM s.c. & Fishpro Sp. z o.o.

- Firma specjalizuje sie w przerobie ryb morskich i sodkowodnych oraz ich sprzeday na rynku polskim i europejskim.

www.polfish.pl

Mentor S.A.

- Firma jest brokerem ubezpieczeniowym dziaajcym na rynku od 1994 roku, ktry osign status wiodcego brokera ubezpieczeniowego.

www.mentor.pl

Witamy !

 

Wydzia Promocji Handlu i Inwestycji Ambasady RP w Kairze uprzejmie zaprasza polskie firmy brany technologii/maszyn przetwrstwa spoywczego oraz producentw ywnoci Pastwa regionu, zainteresowane eksportem produktw na rynek Egiptu, do udziau w nieodpatnej promocji na stoisku wasnym Wydziau podczas XI edycji midzynarodowych targw FoodTech 2013 dla brany przemysu spoywczego, ywnoci i opakowa w Kairze w dniach 2 ? 4 maja 2013 r.

WPHI w Kairze uprzejmie prosi o spowodowanie przekazania firmom brany technologii/maszyn przetwrstwa spoywczego i producentw ywnoci Pastwa organizacji zaczonej informacji ? zaproszenia do udziau w promocji na stoisku wasnym Wydziau. Jednoczenie przesyamy uprzejmie w zaczeniu dla Pastwa wiadomoci i wykorzystania informacje dot. rynku produkcji ywnoci i napojw oraz brany rolno ? spoywczej w Egipcie. Informujemy uprzejmie, i do dyspozycji Pastwa i firm krajowych WPHI w Kairze udostpnia na stronie internetowej www.cairo.trade.gov.pl infomacje biece, a w Przewodniku branowym http://cairo.trade.gov.pl/pl/PrzewodnikporynkuEgipt opracowania branowe dot. rynku Egiptu.

Szczegy w zaczniku.

 

W dniu wita Wszystkich Pa, Dnia Kobiet

Skadamy najserdeczniejsze yczenia szczcia

zdrowia, pomylnoci, radoci, umiechu

wszystkim Kobietom pracujcym w brany

przetwrstwa rybnego !

Zarzd PSPR

 

Zachodniopomorskie Stowarzyszenie Rozwoju Gospodarczego

Polskie Stowarzyszenie Przetwrcw Ryb nawizao wspprac z Zachodniopomorskim Stowarzyszeniem Rozwoju Gospodarczego. W zwizku z tym, bdziemy otrzymywa zagraniczne oferty wsppracy dla brany rybnej.

Zachcamy rwnie Pastwa do bezpatnej rejestracji:

http://zsrg.szczecin.pl/pl/wspolpraca-handlowa

Z powaaniem

Biuro PSPR

 

Targi Food-To-Go 2013

Polskie Stowarzyszenie Przetwrcw Ryb uczestniczyo w dniach 5-6 luty 2013 roku w targach Food-To-Go w Gdasku.

Posiadalimy wasne stoisko, ktre otrzymalimy bezpatnie. Stoisko zawierao katalogi Stowarzyszenia oraz foldery reklamowe naszych Czonkw.

Więcej…
 

Targi FOOD-to-GO

Coraz mniej czasu pozostao do rozpoczcia III edycji Targw dla Gastronomii, Lodziarni, Pizzerii, Barw Szybkiej Obsugi i Cateringu FOOD-to-GO, ktre odbd si 5-6 lutego 2013r. w jednym z najnowoczeniejszych obiektw w Polsce - Hali Amber EXPO w Gdasku.

Dlatego ju dzi zachcamy wszystkie osoby zwizane z gastronomi do REJESTRACJI ON-LINE , ktra uprawnia do bezpatnego udziau w targach.

Więcej…
 

Szanowni Pastwo,
Pogodnych i radosnych wit Boego Narodzenia
oraz sukcesw i pomylnoci
w nadchodzcym Nowym Roku

yczy
Zarzd PSPR, Agnieszka Strach oraz Artur Kiner
Polskie Stowarzyszenie Przetwrcw Ryb

 

Prezentacja IJHARS

Szanowni Pastwo,

W poniszych plikach zamieszczamy prezentacje z konferencji 26.10.2012.

Zapraszamy do lektury.

Załączniki:
Pobierz (Prezentacja  26.10.12.pdf)Prezentacja 26.10.12.pdf[ ]901 Kb
Pobierz (Prezentacja IJHARS.ppt)Prezentacja IJHARS.ppt[ ]23700 Kb
 

TVP Szczecin

Uprzejmie informujemy, i w 3.11.2012 tj. w sobot o godzinie 8:00 w programie "EUROFARMER" zostanie pokazana relacja z konferencji w Koobrzegu.

Materia ten bdzie rwnie dostpny w przyszym tygodniu na stronie www.pspr.pl.

Zapraszamy!

 

Jest nam niezmiernie mio poinformowa, i grono Czonkw Polskiego Stowarzyszenia Przetwrcw Ryb powikszyo si o nastpujce firmy:

- Marel - wiatowy dostawca zaawansowanych urzdze, systemw i usug do przetwrstwa drobiu, ryb, misa czerwonego oraz dalszego przetwrstwa

- Piotrex - lokalne przedsibiorstwo oferujce ryby wiee i mroone oraz mroenie ryb.

Serdecznie Witamy !

 

I po konferencji...

Z satysfakcj informujemy, i Konferencja ?Optymalizacja wsppracy pomidzy sanitarnymi instytucjami kontrolnymi a przetwrcami w przetwarzaniu, imporcie i eksporcie produktw rybowstwa?, ktra odbya si 26.10.2012 w Koobrzegu, zakoczya si penym sukcesem.

Więcej…
 


Strona 2 z 3