Aktualności
Zapraszamy do udziału i zapisu na XXVII Konferencję Polskiego Stowarzyszenia Przetwórców Ryb pn. „Współczesne wyzwania przetwórstwa ryb - od surowca do bezpiecznego produktu”. Konferencja odbędzie się w dniach 11-12 czerwca 2025 r. w hotelu Aquarius w Kołobrzegu.
www.aquariusspa.pl

Zapraszamy na stoisko Polskiego Stowarzyszenia Przetwórców Ryb podczas targów POLFISH - HALA A, STOISKO A31
POLFISH to jedyne w Polsce targi branży rybnej z ponad 30-letnią tradycją, a w Europie Środkowo-Wschodniej należą do 5 największych wydarzeń w tym sektorze.
To doskonała okazja, by spotkać liderów łańcucha dostaw- od producentów, importerów, przetwórców, po specjalistów od transportu, maszyn i urządzeń i opakowań.
Jeśli jesteś członkiem Polskiego Stowarzyszenia Przetwórców Ryb, a Twoja firma nie posiada własnego stoiska, zapraszamy do rozmów z kontrahentami na naszym stoisku i do przekazania materiałów reklamowych.
Do zobaczenia w Centrum Wystawienniczo-Kongresowym AMBEREXPO w Gdańsku ul. Żaglowa 11
Nie przegapcie tej wyjątkowej okazji ! Do zobaczenia !
XXVI Konferencja Polskiego Stowarzyszenia Przetwórców Ryb: "Teraźniejszość, perspektywy i zagrożenia polskiego rynku rybnego"
W dniach 13-14 czerwca 2024 roku w Hotel Havet Resort &Spa w Dźwirzynie odbyła się XXVI Konferencja polskiego Stowarzyszenia Przetwórców Ryb (PSPR), której tematem przewodnim były "Teraźniejszość, perspektywy i zagrożenia polskiego rynku rybnego na tle obecnej sytuacji ekonomicznej w Polsce i na świecie".
Patronat nad wydarzeniem objął Minister Rolnictwa i rozwoju Wsi, Czesław Siekierski.
Konferencja zgromadziła szerokie grono ekspertów z branży rybnej, przedstawicieli nauki, administracji oraz firm, którzy przez dwa dni dyskutowali o kluczowych wyzwaniach, możliwościach rozwoju i zagrożeniach stojących przed sektorem rybnym w Polsce i na świecie.
Dzień pierwszy- Fundusze dla przetwórstwa
Pierwszy dzień konferencji otworzyła Małgorzata Pawliszak, prezes PSPR, która w swoim przemówieniu powitała uczestników oraz podkreśliła strategiczne znaczenie przetwórstwa rybnego w polskiej gospodarce i na świecie. Następnie odbyła się ceremonia wręczenia odznaczeń "Zasłużony dla rolnictwa". wyróżnienia te, przyznane za szczególne zasługi w rozwój i promocję polskiego sektora rybnego, wręczyli Krzysztof Jażdżewski, Główny Lekarz Weterynarii oraz Przemysław Rzodkiewicz, Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
W trakcie pierwszego panelu zatytułowanego "Fundusze dla przetwórstwa", Krzysztof Jażdżewski, Główny Lekarz Weterynarii, przedstawił rolę inspekcji weterynaryjnej w przetwórstwie rybnym, szczegółowo omawiając jej kluczowe znaczenie. Bezpośrednio po nim Przemysław Rzodkiewicz, Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, podkreślił rolę bezpieczeństwa żywności i jakości produktów dla zdrowia konsumentów.
Głos zabrał także Tomasz Nawrocki, Wiceprezes Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, który omówił działania Agencji na rzecz wsparcia finansowego sektora rybnego. Podkreślił znaczenie programów pomocowych, takich jak "Fundusze Europejskie dla Rybactwa 2021-2027", w zwiększaniu konkurencyjności polskich przetwórców oraz wdrażaniu nowoczesnych technologii.
Następnie wystąpili:
- Bartłomiej Kandziak (ARiMR)- "Podsumowanie realizacji Programu Operacyjnego Rybactwo i Morze 2014-2020 oraz doświadczenia z pierwszych naborów w ramach Fundusze Europejskich dla Rybactwa 2021-2027.
- Krzysztof Kołodziejak- (ARiMR, Departament Oceny Projektów i Pomocy Technicznej)- "Wsparcie w ramach inwestycji A1.4.1 Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększania Odporności"
- Piotr Dąbrowski- (Zastępca Dyrektora Departamentu Funduszy Europejskich dla Rybactwa)- "Możliwości wsparcia przetwórstwa w programie Fundusze Europejskie dla Rybactwa 2021-2027
Gościem specjalnym był Guus Pastoor, prezes AIPCE (Stowarzyszenia Przetwórców i Handlowców Ryb Unii Europejskiej). W swoim wystąpieniu "Providing the Right Information at the Right Time in Brussels; who to Talk With, Why &When" podkreślił znaczenie właściwego zarządzania informacją na szczeblu unijnym oraz rolę AICPE w reprezentowaniu interesów przetwórców Rybnych.
Pierwszy dzień zakończył się sesją pytań oraz uroczystą kolacją, która stworzyła okazję do nieformalnych rozmów i nawiązywania kontaktów.
Dzień drugi- Doniesienia naukowe i innowacje
Drugi dzień rozpoczął panel "Doniesienia naukowe", który powitaniem zgromadzonych rozpoczęła Małgorzata Pawliszak Prezes PSPR.
Prezentacje ekspertów obejmowały:
- dr Joanna Krupska (Morski Instytut Rybacki PIB)- "Przetwórstwo rybne- ocena ekonomiczno-finansowa"
- dr hab.inż. Joanna Szlinder- Richert (Morski Instytut Rybacki PIB)- "Substancje bioaktywne w rybach oraz ich potencjalne zastosowanie: przegląd najnowszej literatury"
- dr inz. Olga Szulecka (Morski Instytut Rybacki PIB)- "Strumienie boczne (side streams) z przetwórstwa ryb"
- dr hab. Agata Anna Cejko, prof.Instytut Rybactwa Śródlądowego PIB- "Ryby jako żywność funkcjonalna"
Kolejne prelekcje dotyczyły bezpieczeństwa żywności i logistyki:
- mgr inż. Katarzyna Samsonowska, mgr inż. Alicja Kaszuba (Łódzki Instytut Technologiczny)- "Bezpieczne opakowania przeznaczone do kontaktu ze świeżymi produktami spożywczymi"
- Aleksandra Paszak (Fresh Logistics Polska)- "Rola operatora logistycznego w budowaniu przewagi konkurencyjnej polskiego rynku rybnego".
- Janusz Olejnik- (Food Fakty)- "Horizon scanning- Zagrożenia na horyzoncie dla produktów przetwórstwa ryb i owoców morza na podstawie monitoringu produktów niebezpiecznych i zafałszowanych"
- Krzysztof Błaszczyk (TUV SUD Polska)- "Okiem audytora: Kultura Bezpieczeństwa Żywności i niezgodności wg standardów GFST"
Drugi dzień zakończyła dyskusja o aktualnych trendach konsumenckich oraz podsumowanie konferencji przez organizatorów.
Podsumowanie:
XXVI Konferencja PSPR pokazała , że polski sektor przetwórstwa rybnego jest gotowy na dynamiczne zmiany, inwestując w innowacje oraz współpracę na szczeblu krajowym i międzynarodowym. Dyskusje oraz bogaty program merytoryczny podkreśliły konieczność dalszej współpracy nauki, przemysłu i administracji dla zapewnienia rozwoju sektora rybnego w Polsce i na świecie.
Konferencja realizowana jest w ramach projektu pn. " Znalezienie nowych rynków dla produktów pochodzących z rybołówstwa i akwakultury oraz zwiększenie popytu i ich konkurencyjności na rynku krajowym i międzynarodowym' dofinansowanym przez UE ze Funduszy Europejskich dla Rybactwa.
Zapraszamy w dniach 23-25 kwietnia na największe na świecie targi owoców morza- Seafood Expo Global w Barcelonie i stoisko narodowe, którego organizatorem jest Polskie Stowarzyszenie Przetwórców Ryb wraz z Organizacją Producentów Ryb Jesiotrowatych.
Na stoisku prezentować się będzie 22 firmy z branży przetwórczej: ABRAMCZYK @Graal ,Evra Fish, Barkas, Freezco, Antonius Caviar, Mik- Food, Mirko, Polski Karp Sp. z o.o., Dalekomorska Organizacja Producentów Ryb, Przetwórstwo Rybne Łosoś, RYBHAND, Seamor International LTD, SEKO - na fali smaku, Stanpol, Tahami Fish, Thai Union Global, Dega, Contimax Trade, CPF, Orgnizacja Producentów Ryb Jesiotrowatych, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
W jednym miejscu, w dziewięciu halach, profesjonaliści z branży spotkają się twarzą w twarz z dostawcami reprezentującymi 87 krajów na 49 299 metrów kw. powierzchni wystawienniczej.
Targi, poza spotkaniami branży- nabywców, dostawców, mediów zawierają w programie konferencje, podczas których odbędą się różnorodne dyskusje obejmujące najbardziej istotne tematy.
Udział w targach jest możliwy dzięki środkom z Fundusze Europejskie dla Rybactwa na lata 2021-2027.
Patronat nad wydarzeniem objął Minister Rolnictwa i rozwoju Wsi Pan Czesław Siekierski.
We wrześniu powitaliśmy w gronie członków Stowarzyszenia dwie firmy: Eimskip Poland Sp. z o.o z Gdyni oraz Princes Foods Polska z Warszawy
Eimskip jest wiodącą firmą transportową na Północnym Atlantyku, świadczącą usługi kontenerowe i chłodniowe z połączeniami na rynki międzynarodowe i specjalizuje się w usługach spedycyjnych na całym świecie, ze szczególnym uwzględnieniem towarów mrożonych i schłodzonych.
Princes Polska jest oddziałem międzynarodowej firmy Princes Foods, zajmującej się produkcją i dystrybucją żywności. Jedną z kluczowych dla firmy działalności jest produkcja i sprzedaż tuńczyka (w puszkach, słoiczkach oraz opakowaniach hurtowych). Firma posiada własne fabryki przetwórstwa tuńczyka na Mauritiusie i jest wiodącym importerem na rynki europejskie. Klientami Princes Polska są sieci handlowe, hurtownie, sektor Horeca oraz firmy zajmujące się dalszą produkcją żywności, wykorzystujące tuńczyka jako komponent. Princes posiada biura handlowe w Warszawie, Rotterdamie, Liverpoolu oraz na Mauritiusie.
Od 11 do 13 września br. odbyły się w Singapurze targi Seafood Expo Asia w których wzięło udział 350 wystawców z ponad 40 krajów oferujących różnorodne produkty z ryb świeżych, mrożonych, wędzonych i owoców morza.
Polską strefę wystawienniczą zorganizowało Polskie Stowarzyszenie Przetwórców Ryb.
W targach Seafood Expo Asia wzięło udział osiem firm z Polski, zainteresowanych wymianą handlową z tym krajem, są to: Abramczyk sp. z o.o, Graal S.A., Seamor international sp. z o.o., Freezco sp. z o.o., Contimax S.A., Jurassic Salmon sp. z o.o., Polski Karp sp. z o.o., CPF Culinar Polska sp. z o.o.
Uroczyste otwarcie stoiska nastąpiło przy udziale przedstawicieli Polskiej Ambasady w Singapurze, Ilony Korchut i Wojciecha Wątłego, Polskiej Agencji Inwestycji i Handlu w Singapurze, Magdaleny Smolak i Mai Justyny oraz przedstawicieli Seafood Industries Association Singapore.
Wstęgę przecinała Prezes Polskiego Stowarzyszenia Przetwórców Ryb Małgorzata Pawliszak a towarzyszył jej vice Prezes Czesław Abramczyk.
25-lecie Polskiego Stowarzyszenia Przetwórców Ryb
Od 31 maja do 2 czerwca br. w Dźwirzynie w Hotelu Havet Resort & Spa, odbywało się spotkanie branży rybnej oraz konferencja pt. „XXV lat rozwoju polskiego rynku produktów rybołówstwa i akwakultury – rola i wkład Polskiego Stowarzyszenia Przetwórców Ryb”. W spotkaniu wzięli udział przedstawiciele branży przetwórców ryb, Członkowie Stowarzyszenia, zaproszeni Goście i Prelegenci.
31 maja odbyło się Walne Zebranie Członków Stowarzyszenia, na którym wybrany został nowy Zarząd na 4-letnią kadencję.
W skład Zarządu weszli: prezes Małgorzata Pawliszak z firmy Seamor International LTD, wiceprezes Czesław Abramczyk z firmy ABRAMCZYK, wiceprezes Tomasz Pyjor z firmy MOWI, sekretarz Maciej Kisiel z firmy Chłodnia Gdańsk, skarbnik Izabela Chrystowska z firmy Herring, Anna Rokicka z firmy Lisner oraz Jurand Piotrowski z firmy Baltimer.
JUBILEUSZ 25-LECIA - Walne Zebranie Członków Sprawozdawczo-Wyborcze i Konferencja - „XXV lat rozwoju polskiego rynku produktów rybołówstwa i akwakultury – rola i wkład Polskiego Stowarzyszenia Przetwórców Ryb” - 31 maja 2023 r. do 2 czerwca 2023 r. w Dźwirzynie
Szanowni Państwo,
W imieniu Zarządu Polskiego Stowarzyszenia Przetwórców Ryb serdecznie zapraszamy na 25-lecie Stowarzyszenia:
W dniu 31 maja 2023 r. w hotelu HAVET Resort &Spa w Dźwirzynie, odbędzie się Walne Zebrania Członków PSPR - Sprawozdawczo-Wyborcze,
1 czerwca 2023 r. Jubileusz 25-lecia PSPR i Konferencja Przetwórców Ryb - „XXV lat rozwoju polskiego rynku produktów rybołówstwa i akwakultury – rola i wkład Polskiego Stowarzyszenia Przetwórców Ryb”.
Strona 1 z 2
- start
- Poprzedni artykuł
- 1
- 2
- Następny artykuł
- koniec