XXVI Konferencja Polskiego Stowarzyszenia Przetwórców Ryb: "Teraźniejszość, perspektywy i zagrożenia polskiego rynku rybnego"

W dniach 13-14 czerwca 2024 roku w Hotel Havet Resort &Spa w Dźwirzynie odbyła się XXVI Konferencja polskiego Stowarzyszenia Przetwórców Ryb (PSPR),  której tematem przewodnim były "Teraźniejszość, perspektywy i zagrożenia polskiego rynku rybnego na tle obecnej sytuacji ekonomicznej w Polsce i na świecie". 

Patronat nad wydarzeniem objął Minister Rolnictwa i rozwoju Wsi, Czesław Siekierski.

Konferencja zgromadziła szerokie grono ekspertów z branży rybnej, przedstawicieli nauki, administracji oraz firm, którzy przez dwa dni dyskutowali o kluczowych wyzwaniach, możliwościach rozwoju i zagrożeniach stojących przed sektorem rybnym w Polsce i na świecie.

Dzień pierwszy- Fundusze dla przetwórstwa

Pierwszy dzień konferencji otworzyła Małgorzata Pawliszak, prezes PSPR, która w swoim przemówieniu powitała uczestników oraz podkreśliła strategiczne znaczenie przetwórstwa rybnego w polskiej gospodarce i na świecie. Następnie odbyła się ceremonia wręczenia odznaczeń "Zasłużony dla rolnictwa". wyróżnienia te, przyznane za szczególne zasługi w rozwój i promocję polskiego sektora rybnego, wręczyli Krzysztof Jażdżewski, Główny Lekarz Weterynarii oraz Przemysław Rzodkiewicz, Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

W trakcie pierwszego panelu zatytułowanego "Fundusze dla przetwórstwa", Krzysztof Jażdżewski, Główny Lekarz Weterynarii, przedstawił rolę inspekcji weterynaryjnej w przetwórstwie rybnym, szczegółowo omawiając jej kluczowe znaczenie. Bezpośrednio po nim Przemysław Rzodkiewicz, Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych,  podkreślił rolę bezpieczeństwa żywności i jakości produktów dla zdrowia konsumentów.

Głos zabrał także Tomasz Nawrocki, Wiceprezes Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, który omówił działania Agencji na rzecz wsparcia finansowego sektora rybnego. Podkreślił znaczenie programów pomocowych, takich jak "Fundusze Europejskie dla Rybactwa 2021-2027", w zwiększaniu konkurencyjności polskich przetwórców oraz wdrażaniu nowoczesnych technologii.

Następnie wystąpili:

  • Bartłomiej Kandziak (ARiMR)- "Podsumowanie realizacji Programu Operacyjnego Rybactwo i Morze 2014-2020 oraz doświadczenia z pierwszych naborów w ramach Fundusze Europejskich dla Rybactwa 2021-2027.
  • Krzysztof Kołodziejak- (ARiMR, Departament Oceny Projektów i Pomocy Technicznej)- "Wsparcie w ramach inwestycji A1.4.1 Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększania Odporności"
  • Piotr Dąbrowski- (Zastępca Dyrektora Departamentu Funduszy Europejskich dla Rybactwa)- "Możliwości wsparcia przetwórstwa w programie Fundusze Europejskie dla Rybactwa 2021-2027

Gościem specjalnym był Guus Pastoor, prezes AIPCE (Stowarzyszenia Przetwórców i Handlowców Ryb Unii Europejskiej). W swoim wystąpieniu "Providing the Right Information at the Right Time in Brussels; who to Talk With, Why &When" podkreślił znaczenie właściwego zarządzania informacją na szczeblu unijnym oraz rolę AICPE w reprezentowaniu interesów przetwórców Rybnych.

Pierwszy dzień zakończył się sesją pytań oraz uroczystą kolacją, która stworzyła okazję do nieformalnych rozmów i nawiązywania kontaktów.

Dzień drugi- Doniesienia naukowe i innowacje

Drugi dzień rozpoczął panel "Doniesienia naukowe", który powitaniem zgromadzonych rozpoczęła Małgorzata Pawliszak Prezes PSPR.

Prezentacje ekspertów obejmowały:

  • dr Joanna Krupska (Morski Instytut Rybacki PIB)- "Przetwórstwo rybne- ocena ekonomiczno-finansowa"
  • dr hab.inż. Joanna Szlinder- Richert (Morski Instytut Rybacki PIB)- "Substancje bioaktywne w rybach oraz ich potencjalne zastosowanie: przegląd najnowszej literatury"
  • dr inz. Olga Szulecka (Morski Instytut Rybacki PIB)- "Strumienie boczne (side streams) z przetwórstwa ryb"
  • dr hab. Agata Anna Cejko, prof.Instytut Rybactwa Śródlądowego PIB- "Ryby jako żywność funkcjonalna"

Kolejne prelekcje dotyczyły bezpieczeństwa żywności i logistyki:

  • mgr inż. Katarzyna Samsonowska, mgr inż. Alicja Kaszuba (Łódzki Instytut Technologiczny)- "Bezpieczne opakowania przeznaczone do kontaktu ze świeżymi produktami spożywczymi"
  • Aleksandra Paszak (Fresh Logistics Polska)- "Rola operatora logistycznego w budowaniu przewagi konkurencyjnej polskiego rynku rybnego".
  • Janusz Olejnik- (Food Fakty)- "Horizon scanning- Zagrożenia na horyzoncie dla produktów przetwórstwa ryb i owoców morza na podstawie monitoringu produktów niebezpiecznych i zafałszowanych"
  • Krzysztof Błaszczyk (TUV SUD Polska)- "Okiem audytora: Kultura Bezpieczeństwa Żywności i niezgodności wg standardów GFST"

Drugi dzień zakończyła dyskusja o aktualnych trendach konsumenckich oraz podsumowanie konferencji przez organizatorów.

Podsumowanie:

XXVI Konferencja PSPR pokazała , że polski sektor przetwórstwa rybnego jest gotowy na dynamiczne zmiany, inwestując w innowacje oraz współpracę na szczeblu krajowym i międzynarodowym. Dyskusje oraz bogaty program merytoryczny podkreśliły konieczność dalszej współpracy nauki, przemysłu i administracji dla zapewnienia rozwoju sektora rybnego w Polsce i na świecie.

Konferencja realizowana jest w ramach projektu pn. " Znalezienie nowych rynków dla produktów pochodzących z rybołówstwa i akwakultury oraz zwiększenie popytu i ich konkurencyjności na rynku krajowym i międzynarodowym' dofinansowanym przez UE ze Funduszy Europejskich dla Rybactwa.