Od 25 do 27 kwietnia odbywają się w Barcelonie, największe na świecie targi owoców morza Seafood Expo GLOBAL.
Polskie Stowarzyszenie Przetwórców Ryb, reprezentowane przez Prezes Małgorzatę Pawliszak, jest głównym organizatorem strefy narodowej na której prezentuje się 20 polskich firm: Abramczyk, Graal, Evra Fish, Barkas, Freezco, Gospodarstwo Rybackie “Gosławice”, Lohi, Mik- Food, Mirko, Polski Karp, Creo Plus, Dalekomorska Organizacja Producentów Ryb, Przetwórstwo Rybne Łosoś, Rybhand, Seamor International LTD, Seko, Stanpol, Tahami Fish, Thai Union Poland.
PSPR jest jedyną w tym sektorze w Polsce organizacja międzybranżowa, reprezentująca interesy firm przetwórstwa rybnego w kraju i poza jego granicami.
W tym roku wydarzenie będzie miało łącznie 68 pawilonów regionalnych i krajowych, które zaprezentują się na 49 299 metrów kw. powierzchni wystawienniczej.
Szacuje się, że ekspozycję odwiedzi ponad 29 100 nabywców, dostawców, przedstawicieli mediów i innych specjalistów z branży owoców morza z ponad 150 krajów.
Kupujący biorący udział w wydarzeniu, do których należą supermarkety, hipermarkety, restauracje, detaliści, importerzy, dystrybutorzy, hurtownicy oraz przedstawiciele branży hotelarskiej, będą mieli trzy produktywne dni biznesowe i będą mogli nawiązać nowe relacje, znaleźć nowe produkty i poznać najnowsze Trendy marketowe.
W 2023 r. program konferencji będzie oferował ponad 20 sesji edukacyjnych, które będą dotyczyć głównych wyzwań, możliwości i rozwiązań, które przekształcają przemysł rybny. Ponad 85 wiodących międzynarodowych ekspertów z branży podzieli się praktyczną i teoretyczną wiedzą na temat najbardziej aktualnych problemów przemysłu rybnego.
Udział w targach jest możliwy dzięki środkom pochodzącym z Programu Operacyjnego „Rybactwo i Morze” na lata 2014- 2020, w ramach Priorytetu nr. 5.
Patronat honorowy nad wydarzeniem objęło Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.