25-lecie Polskiego Stowarzyszenia Przetwórców Ryb
Od 31 maja do 2 czerwca br. w Dźwirzynie w Hotelu Havet Resort & Spa, odbywało się spotkanie branży rybnej oraz konferencja pt. „XXV lat rozwoju polskiego rynku produktów rybołówstwa i akwakultury – rola i wkład Polskiego Stowarzyszenia Przetwórców Ryb”. W spotkaniu wzięli udział przedstawiciele branży przetwórców ryb, Członkowie Stowarzyszenia, zaproszeni Goście i Prelegenci.
31 maja odbyło się Walne Zebranie Członków Stowarzyszenia, na którym wybrany został nowy Zarząd na 4-letnią kadencję.
W skład Zarządu weszli: prezes Małgorzata Pawliszak z firmy Seamor International LTD, wiceprezes Czesław Abramczyk z firmy ABRAMCZYK, wiceprezes Tomasz Pyjor z firmy MOWI, sekretarz Maciej Kisiel z firmy Chłodnia Gdańsk, skarbnik Izabela Chrystowska z firmy Herring, Anna Rokicka z firmy Lisner oraz Jurand Piotrowski z firmy Baltimer.
Walne Zebranie Członków PSPR jednogłośnie przyznało prof. dr. hab. inż. Piotrowi J. Bykowskiemu, tytuł Członka Honorowego Polskiego Stowarzyszenia Przetwórców Ryb, a pamiątkowa tablica z podziękowaniem, została wręczona przy brawach zebranych.
1 czerwca odbyła się niezwykle ciekawa konferencja pt. „XXV lat rozwoju polskiego rynku produktów rybołówstwa i akwakultury – rola i wkład Polskiego Stowarzyszenia Przetwórców Ryb”. Rozpoczęła się wystąpieniem Pani Prezes Stowarzyszenia Małgorzaty Pawliszak i długoletniego Prezesa i założyciela organizacji, Jerzego Safadera.
Następnie zabrał głos Podsekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Pan Krzysztof Ciecióra, który mówił o branży przetwórstwa ryb, akwakultury i ich ważnej roli na rynku polskim i międzynarodowym. Wręczył także Członkom Stowarzyszenia polskie odznaczenie państwowe „Krzyż zasługi” oraz odznaczenia resortowe „Zasłużony dla Rolnictwa”.
Na ręce Pani Prezes Małgorzaty Pawliszak, Goście i Członkowie Stowarzyszenia złożyli gratulacje i życzenia, w tym:
– Pan Krzysztof Jażdżewski – Zastępca Głównego Lekarza Weterynarii;
– Pani Joanna Szlinder-Richert, Zastępca Dyrektora ds. naukowych w Morskim Instytucie Rybackim – Państwowym Instytucie Badawczym;
– Pan Jacek Juchniewicz Prezes Stowarzyszenia Producentów Ryb Łososiowatych;
– Pan Sylwester Szymanik, przedstawiciel z firmy Espersen.
Gratulacje przekazali również: Pan Przemysław Rzodkiewicz, Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz Pan Janusz Wrona, Zastępca Prezesa Wód Polskich ds. Usług Wodnych.
W programie konferencji znalazły się najważniejsze dla branży panele i tematy, m.in.:
– fundusze dla przetwórstwa,
– doniesienia naukowe i promocyjne,
– prawo żywnościowe.
Wysłuchaliśmy prelekcji:
- Pani Agnieszki Król, Zastępcy Dyrektora Departamentu Wsparcia Rybactwa ARiMR, która podsumowała wdrażanie Programu Operacyjnego „Rybactwo i Morze” 2014-2020 w zakresie wsparcia przetwórstwa rybnego;
- Pana Piotra Słowika, Naczelnika Wydziału Rybactwa, Rynku i Przetwórstwa Rybnego w Departamencie Rybołówstwa, który mówił o możliwościach wsparcia przetwórstwa rybnego w programie „Fundusze Europejskie dla Rybactwa 2021-2027”;
- Pana Tomasza Kuśnierka, Zastępcy Prezesa ARiMR, który przedstawił możliwości pozyskania wsparcia finansowego ze środków Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększania Odporności na wykonywanie działalności w zakresie przechowywania lub wprowadzania do obrotu produktów rybołówstwa lub akwakultury;
- Pani dr hab. inż. Joanny Szlinder-Richert, Zastępcy Dyrektora ds. naukowych w Morskim Instytucie Rybackim – Państwowym Instytucie Badawczym, która w niezwykle ciekawy sposób opowiedziała o obecności arsenu w rybach vs broń chemiczna;
- Pana Guusa Pastora, Prezesa AIPCE CEP, który przybliżył działalność tego międzynarodowego stowarzyszenia, którego Polskie Stowarzyszenie Przetwórców Ryb jest członkiem. AIPCE CEP zrzesza 12 stowarzyszeń z państw członkowskich UE i 3 z krajów trzecich, łącznie jest to 3900 przedsiębiorstw z branży przetwórstwa ryb;
- Pana Paula Lansbergena, Prezesa Rady Rybołówstwa Kanady, który przedstawiał obfite zasoby i możliwości rybołówstwa kanadyjskiego;
- Pana Michela McGinley z OBI Seafoods LLC, który w angażujący sposób prezentował 10 powodów dla których warto współpracować z Alaską;
- Pana Tomasza Pyjora, który wykonał bardzo wartościową prezentację na temat „Kultury bezpieczeństwa żywności”;
- oraz Pani Danuty Łukaszewicz, która opowiedziała o „Możliwości informowania konsumentów o zaletach produktów rybnych w świetle przepisów prawa żywnościowego”.
Po zakończonych prelekcjach odbyła się uroczysta kolacja, na której zaproszeni Goście, Prelegenci, Członkowie Stowarzyszenia i inni przedstawiciele branży, nawiązywali kontakty, wymieniali się informacjami i delektowali specjalnym tortem, wykonanym na Jubileusz 25-lecia Stowarzyszenia Przetwórców Ryb.
Arletta Kramska
Dyrektor
Polskie Stowarzyszenie Przetwórców Ryb